Őszi Madárgyűrűző és Vonuláskutató Tábor

Madárgyűrűzés (Photo: Harkai Ákos)

Madárgyűrűzés (Photo: Harkai Ákos)

Az Arcus Környezetvédő Egyesület Ornitológiai Szakcsoportja 2009 szeptemberében szervezte meg első ízben az Őszi Madárgyűrűző és Vonuláskutató Tábort. Helyszínéül évről évre a Topolyai-tó partjához közel eső, egykori Kiss Lajos kastély melletti táborhely szolgált, ám az utóbbi években nőtt a tábor iránti érdeklődés, ezért a felújított Topolyai Művésztelepre került át. A közel tíz éves hagyománnyal rendelkező három napos tábor 2011 és 2013 között különböző okok miatt nem került megtartásra, viszont ezen időszakot követően szerves részévé vált az egyesület éves tevékenységének.

Fülemülesitke és foltos nádiposzáta (Photo: Harkai Ákos)

Fülemülesitke és foltos nádiposzáta (Photo: Harkai Ákos)

A tábor célja a Topolyai-tó nádasainak és a közvetlen közelükben található bokrosokban élő, illetve a Topolya környékén átvonuló madárfajok, elsősorban énekesmadarak tudományos célú vizsgálata és jelölése. Rendszeres madárgyűrűzési tevékenység 2008 óta zajlik vidékünkön, melynek köszönhetően az évek során sok hasznos információkhoz jutottunk és juthatunk a jövőben, vidékünk madárvilágával kapcsolatban. Jelentős cél továbbá, hogy az érdeklődők számára bemutassuk a madárgyűrűzés folyamatát és fontosságát, mint tudományos kutatást, valamint ezzel hozzájárulni a természetvédelem és környezeti nevelés előmozdításához.

A tábor ideje alatti munka a befogott madarak tudományos célú gyűrűzéséből és vizsgálatából áll. Minden résztvevő elsajátíthatja a madarak szakszerű kiszabadítását a befogásra használt hálókból, valamint megtekintheti a gyűrűzés folyamatát. Továbbá, segédkezhet a gyűrűzés alkalmával az adminisztrációs és egyéb feladatok ellátásában. A táborhoz az érdeklődők bármikor csatlakozhatnak, akár egy napra, vagy csak néhány órára.

Az Őszi Madárgyűrűző és Vonuláskutató Tábor munkája szerves részét képezi az egyesület Ornitológiai Szakcsoportja által működtetett Madárgyűrűző és Vonuláskutató Program egész éves tevékenységének.