Ne etessük a vízimadarakat!

Az utóbbi időben sajnos egyre gyakrabban találkozhatunk a vízimadarak etetésének jelenségével vidékünkön, így a Topolyai-tavon is rendszeresen láthatjuk, amint a hattyúkat és récéket etetik a strand környékén. Az alapvetően jó szándékú emberek egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor bőven találnak maguknak táplálékot. Etetésüknek ezért semmi köze a madarak segítéséhez, éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat!

Tőkés réce (Photo: Sihelnik József)

Tőkés réce (Photo: Sihelnik József)

A növényevő vízimadarak (hattyúk, ludak, récék) táplálékát elsősorban a parton legelt fű, egyéb lágyszárú, illetve vízinövény képezi, ami szinte korlátlanul a madarak rendelkezésére áll télen és nyáron egyaránt. Amennyiben viszont e táplálékforrás hiányzik, esetleg hozzáférhetetlen, úgy nem telepednek meg az adott területen, vagy hamar elvonulnak. Az etetőhelyeken felkínált kenyér és egyéb értéktelen táplálék megbetegíti a madarakat, valamint a mesterséges táplálékkínálat, még ha ez a madaraknak megfelelőbb élelemmel is történik, gyakorlatilag kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést. Etetésük növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt, illetve elősegíti a fertőző betegségek terjedését. Emellett szennyezi a környezetet, hiszen fokozza a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből fakadó eutrofizációt.

Enyhe telek esetén vízimadaraink jelentős része helyben marad, sőt még északabbról érkezők is csatlakoznak hozzájuk. A táplálékszerzés ilyenkor nem okoz különösebb gondot egyik faj számára sem, hiszen a megfelelő partszakaszokon, valamint a tó és a Krivaja patak teljes vízfelületén kutathatnak természetes táplálékuk után. Számukra ez a legjobb, és még a legemberibb jó szándéktól vezérelve se próbáljuk elvonni őket e táplálékuktól. Leginkább a bütykös hattyúk hajlamosak a könnyen szerzett táplálékot elfogadni, ám a tőkés récék, szárcsák és vízityúkok is kiveszik részüket.

Bütykös hattyú (Photo: Sihelnik József)

Bütykös hattyú (Photo: Sihelnik József)

Nyomatékosan felhívjuk mindenki figyelmét, hogy ne etessék a vízimadarakat, kiváltképp a folyamatosan a strand környékén tartózkodó hattyúkat! Találnak elegendő természetes táplálékot, amely a legjobb számukra, ellenben az emberek által kiszórt kenyérrel, ami enyhébb időben megpenészedhet, és ennek elfogyasztása végzetes lehet a madarak számára. Nem beszélve arról, hogy a hosszú időn keresztül fogyasztott kenyér hiánybetegségeket okoz. Más, növényi eredetű táplálékot sem szükséges nekik kihelyezni, ugyanis könnyedén hozzájutnak természetes táplálékukhoz. Amennyiben viszont a tél komolyabbra fordul, számukra az a természetes, ha útnak indulnak délre.

Amennyiben a madarak téli etetése mellett döntünk, javasoljuk az énekesmadarak etetését olajos magvakkal, elsősorban nyers, fekete héjú napraforgómaggal. Ezzel valóban segíthetjük a madarak túlélését a téli időszakban, és egyáltalán nem ártunk vele.