Segítség téli madáretetéshez

Az utóbbi években egyre többen döntenek úgy, hogy belevágnak a madarak téli etetésébe. Ezzel valóban segíthetjük a madarak túlélését a téli időszakban, és egyáltalán nem ártunk vele. A segítség mellett pedig szép élményekkel gazdagodhatunk, amikor a meleg szoba ablakán keresztül figyeljük a madáretetőn nyüzsgő énekesmadarakat. Ez minden korosztály számára érdekes kikapcsolódás lehet a rohanó hétköznapok után.

Széncinege (Photo: Sihelnik József)

Széncinege (Photo: Sihelnik József)

Bizonyára mindazok, akik a madarak téli etetése mellett döntenek, jól tudják, hogy az énekesmadarak számára olajos magvakat, elsősorban nyers, fekete héjú napraforgómagot kínáljanak eleségként. A szükséges mennyiségű napraforgó beszerzéséről általában már szeptemberben érdemes gondoskodni, hiszen akkor viszonylag könnyen hozzá lehet jutni a termelőknél. Egy jól bevált, több éve rendszeresen, minden télen működtetett madáretető esetében már igen komoly mennyiségben fogyhat a napraforgómag. A téli időjárás függvényében, a madáretető helyétől és az azt látogató madarak példányszámától függően akár 100-200 kilogramm mag is elfogyhat egyetlen tél alatt. Ez a mennyiség még a lakott területek peremén, fákkal és bokrokkal tarkított kertekben is elfogyhat, egy etetési szezon alkalmával.

Fenyőpinty (Photo: Flégó Péter)

Fenyőpinty (Photo: Flégó Péter)

Az Arcus Környezetvédő Egyesület szakemberei jelentős téli madárvédelmi tevékenységként tekintenek a madáretetésre, ezért minden természetbarát számára ajánlják e tevékenység szakszerű folytatását. Ehhez igyekszünk segítséget is nyújtani olyan formában, hogy Boros Miklós termelővel együttműködve egyesületünk minden tagja kedvezményesen juthat napraforgómaghoz. A kedvezmény érvényes, hitelesített tagsági lap felmutatásával váltható ki a topolyai piac 136-os asztalánál, minden szombaton és kedden, november 1-je, illetve március 30-a között. A kedvezmény természetesen az elkövetkezendő évekre is szól, mely jelenleg 1 liter napraforgómag 80 dináros ára helyett, 70 dinárt jelent.

Felhívjuk a madárbarátok figyelmét, hogy amennyiben még nem tagjai az Arcus Környezetvédő Egyesületnek, csatlakozzanak hozzánk, és éljenek a kedvezményes napraforgó vásárlás lehetőségével. Mindazokat pedig, akik már tagosodtak egyesületünkhöz, arra kérünk, újítsák meg tagságukat, hiszen csak az új tagsági lap felmutatásával érvényes a kedvezmény. Belépési szándékukat jelezhetik felénk az online belépési nyilatkozat kitöltésével is, melynek beérkezését követően rövidesen válaszlevélben jelentkezünk.