Fásítási akció

Faültetés (Photo: Sihelnik József)

Faültetés (Photo: Sihelnik József)

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület az SBB Alapítvány pályázatának (Da šume bude više. Da se lepše diše!) köszönhetően hat őshonos fafajból összesen 600 facsemetét telepít Topolya keleti határába, két helyszínen. A fásítási akció keretében kocsányos tölgy, keskenylevelű kőris, fehér nyár, fekete nyár, kislevelű hárs és ezüsthárs csemeték kerülnek ültetésre, elegyes állományban.

Az SBB Alapítvány nagyszabású, országos méretű fásítással kíván hozzájárulni a jobb levegőminőséghez, a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez, a veszélyeztetett fajok eltűnésének megakadályozásához, és 2030-ra az európai átlagos erdősültség eléréséhez, ami igen fontos a környezet védelméért folytatott sikeres küzdelem terén. Az idei évben 13 ezer facsemete telepítését támogatják Szerbia szerte.

A topolyai fásítási akció keretében a következő helyszíneken kerül sor facsemeték ültetésére:

A Dózsa György Mezőgazdasági Vállalat egykori, külső birtoka mellett – 2021. december 4-e, szombat, 10 óra. Találkozó a Sarlós Boldogasszony római katolikus templom előtt, majd indulás a fásítás helyszínére. A nagyobb távolság miatt az út egy részét autóval kell megtenni, majd a biztonságos parkolást és némi gyaloglást követően érkezünk az akció helyszínére. Ez alkalommal 200 facsemete ültetéséhez várjuk az önkéntesek segítségét.

A Dózsa György Mezőgazdasági Vállalat egykori, külső birtoka mellett – 2021. december 11-e, szombat, 10 óra. Találkozó a Sarlós Boldogasszony római katolikus templom előtt, majd indulás a fásítás helyszínére. A nagyobb távolság miatt az út egy részét szintén autóval kell megtenni, majd a biztonságos parkolást és némi gyaloglást követően érkezünk az akció helyszínére. Ez alkalommal mindössze 170 facsemete ültetéséhez várjuk az önkéntesek segítségét.

A zentai úti körforgalom utáni első gyümölcsös mellett – 2021. december 17-e, péntek, 8 óra. Találkozó a fásítási akció helyszíne melletti pihenőhelynél. Ez alkalommal már 230 facsemete ültetéséhez várjuk az önkéntesek segítségét.

Aki szeretne részt venni az akción, öltözzön rétegesen és hozzon magával ásót, lapátot vagy kapát. Emellett ajánlott a vízálló lábbeli viselése.

A jó hangulatot, a forró teát és a pogácsát biztosítjuk!

Amennyiben többet szeretne megtudni az akcióról, hívja a +381-64-948-65-85-ös telefonszámot, vagy írjon üzenetet egyesületünk címére.

Szeretettel látunk minden kedves érdeklődőt!


F ő t á m o g a t óT o v á b b i   t á m o g a t ó

Szóljon hozzá!