Föld Órája 2016

A Föld Órája akció az ausztrál WWF (Világ Természetvédelmi Alap) kezdeményezésére indult 2007-ben. Akkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozás hatásaira.

Föld Órája 2015 – Topolya 20:29 (Photo: Sihelnik József)

Azóta minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában. Néhány év leforgása alatt a Föld Órája az ausztrál helyi akcióból világméretű, több mint két milliárd embert mozgósító önkéntes mozgalommá nőtte ki magát. Ez nem csak azt mutatja, hogy az embereket foglalkoztatja bolygónk egészsége, hanem hajlandóak tenni is érte.

A Föld Órája egy olyan világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este (kivéve az idei évet), világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket.

A tavalyi Föld Óráján is elsötétült a világ számos jól ismert, ikonikus épülete, látványossága, az akcióhoz pedig több mint két milliárd ember csatlakozott generációra és földrajzi távolságra való tekintet nélkül, mert egy valami mindannyiunkban közös, a bolygó, ahol élünk. Tavaly mintegy 7000 település, 172 országban (tartományban), beleértve több mint 90 fővárost, illetve a világ 10 legnépesebb városa közül 9 csatlakozott az akcióhoz. Többek közt New York, Hong Kong, Rio de Janeiro, London, Peking, Los Angeles, Moszkva, Párizs, Toronto, Sydney, Nairobi, Dubai. 1600-nál is több látványosság borult sötétbe, köztük olyan világszerte ismert ikonok, mint a gízai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota és a Big Ben, a római Colosseum és az Empire State Building.

Föld Órája 2015 – Topolya 20:30 (Photo: Sihelnik József)

A hagyományos 60-as logó a Föld Órája akció 60 percét szimbolizálja, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. 2011 óta egy + jellel egészült ki a hagyományos logó, ezzel is biztatva mindenkit, hogy a 60 perc letelte után, az év többi napján is gondoljon a környezetére.

Szerbiában 2009-ben szervezték meg először a Föld Óráját, melyhez 2015-ben már 91 város és község, 172 iskola, illetve 110 civil szervezet csatlakozott.

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület partnerségben a 33. Szent Gellért cserkészcsapattal és az Izlog Ideja Művészklubbal, idén negyedik alkalommal csatlakozik a Föld Órája akcióhoz. A civil szerepvállalásnak köszönhetően Topolya is egyike lesz a világ több ezer olyan városának, ahol március 19-én este kialszik néhány épület díszvilágítása egy órára.

Az akció fő látványosságára 2016. március 19-én, szombaton, 20:30-tól kerül sor, a topolyai Sarlós Boldogasszony római katolikus templom előtt. 20:30-kor sötétbe borul a templom, 60 percre.

A Föld Órája akció alkalmából idén több helyszínen is kialszanak a fények, illetve látványos és szórakoztató programokra várjuk az érdeklődőket.

Program:

18:30 – Filmvetítés az Izlog Ideja Művészklubban (Ki ölte meg az elektromos autót?)
20:15 – Akusztikus zenei műsor az Izlog Ideja Művészklubban
20:30 – Lekapcsolás (a topolyai Sarlós Boldogasszony római katolikus templom és az Izlog Ideja Művészklub fényei alszanak ki)
20:30-21:30 – Föld Órája rendezvény a topolyai Sarlós Boldogasszony római katolikus templom előtt (tűzzsonglőrködés- Magma fire team)

Az akción szeretettel látunk minden érdeklődőt, vagy csak kapcsolják le otthon a felesleges világítást!

Köszönet az együttműködésért:

A topolyai Római Katolikus Plébániának

Plakát – Föld Órája 2016 (.pdf)

Egy gondolat ezen: “Föld Órája 2016

Szóljon hozzá!