Föld Órája 2022

A Föld Órája akció az ausztrál WWF (Világ Természetvédelmi Alap) kezdeményezésére indult 2007-ben. Akkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozás hatásaira.

Föld Órája 2018 – Topolya 20:29 (Photo: Sihelnik József)

Föld Órája 2018 – Topolya 20:29 (Photo: Sihelnik József)

Azóta minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában. Néhány év leforgása alatt a Föld Órája az ausztrál helyi akcióból világméretű, több mint két milliárd embert mozgósító önkéntes mozgalommá nőtte ki magát. Ez nem csak azt mutatja, hogy az embereket foglalkoztatja bolygónk egészsége, hanem hajlandóak tenni is érte.

A Föld Órája egy olyan világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a résztvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának utolsó szombatján este, világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket.

Föld Órája 2018 – Topolya 20:30 (Photo: Sihelnik József)

Föld Órája 2018 – Topolya 20:30 (Photo: Sihelnik József)

2019-ig rendszeresen elsötétült a világ számos jól ismert, ikonikus épülete, látványossága, az akcióhoz pedig több mint két milliárd ember csatlakozott generációra és földrajzi távolságra való tekintet nélkül, mert egy valami mindannyiunkban közös, a bolygó, ahol élünk. Évről évre mintegy 7000 település, 180 országban (tartományban), beleértve több mint 90 fővárost, illetve a világ 10 legnépesebb városa közül 9 már csatlakozott az akcióhoz. Többek közt New York, Hong Kong, Rio de Janeiro, London, Peking, Los Angeles, Moszkva, Párizs, Toronto, Sydney, Nairobi, Dubai. 1600-nál is több látványosság borult sötétbe, köztük olyan világszerte ismert ikonok, mint a gízai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota és a Big Ben, a római Colosseum és az Empire State Building. A Föld Óráját először 2020-ban tartották online, ám a kihívásokkal teli időszak ellenére hatalmasabbra nőtt, mint valaha, hiszen 190 ország csatlakozott, illetve több mint 4,7 milliárd megjelenítést rögzítettek a globális közösségi hálózatokon.

A hagyományos 60-as logó a Föld Órája akció 60 percét szimbolizálja, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. 2011 óta egy + jellel egészült ki ez a logó, ezzel biztatva mindenkit, hogy a 60 perc letelte után, az év többi napján is gondoljon a környezetére. A szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt.

Szerbiában 2009-ben szervezték meg először a Föld Óráját, melyhez 2019-ben már több mint 90 város és község, 168 iskola, illetve 80 civil szervezet csatlakozott.

Az Arcus Környezetvédő Egyesület idén kilencedik alkalommal csatlakozik a Föld Órája akcióhoz, melynek köszönhetően Topolya ismét részese lesz e mozgalomnak. A járványhelyzetre való tekintettel egyesületünk arra kér mindenkit, hogy jelen esetben is gondoljunk környezetünkre és a természetre, ezért 2022. március 26-án, szombaton, 20:30-tól egy órára oltsa le a felesleges világítást, illetve kapcsoljon ki otthonában minden elektronikus berendezést, ezzel kifejezve támogatását természeti értékeink megóvásáért.

Kapcsoljuk le otthon minél többen a világítást!

Szóljon hozzá!