Ismeretterjesztő előadássorozat

Mivel az egyesület egyik legfőbb célkitűzése az ifjúság környezettudatos nevelése, illetve a polgárok felvilágosítása és képzése, már az Arcus megalakulásakor felvetődött a tudományos-ismeretterjesztő előadások megszervezésének szükségessége. Az első előadások alkalmiak voltak: a Föld napjára, a környezetvédelmi világnapra, illetve a tagság továbbképzése céljából rendszeresen tartottunk előadásokat. 1995 tavaszán már volt egy egészségügyi témájú sorozat is (AIDS, dohányzás elleni küzdelem, rákbetegségek, stb.), amelyet a Vörös keresztel közösen szerveztünk.

A téli előadássorozatot, mint önálló akciót 1997-ben rendeztük meg először, a kezdetektől fogva tudományos-ismeretterjesztő és oktató jelleggel. Az évek során a helyszínek is változtak. Egyes években a Goricában, máskor a Könyvtárban, de legtöbbször a Művelődési Ház kiállítótermében vártuk az érdeklődő közönséget. A látogatók átlaglétszáma 25-30 fő, de voltak programok, amelyen 70-en is megjelentek. Mintegy 10 éven át 8-10 vetítéssel kísért előadás szerepelt az Arcus programjában, 2007 óta azonban a Művelődési Házzal együtt állítjuk össze a sorozatot, ami Múzeumi esték néven szerepel. Ennek keretében január és április között, keddenként, 8 összejövetelre kerül sor, s ebből négy környezet- illetve természetvédelmi tematikájú, amelyeket az Arcus szervez. A téli előadássorozat története során mintegy 50 ismert szakember fordult meg Topolyán, közöttük hazai és magyarországi tudósok. Az Újvidéki Egyetemről többször volt vendégünk dr. Bózsa Pál botanikus, dr. Mikes Mihály, illetve dr. Berényi János, az ismertebb biológusok közül többször volt előadónk Szabados Klára, a Szerbiai Természetvédelmi Intézet tanácsosa, valamint Hulló István és Gergely József. Magyarországi eminens előadóink közé tartozott dr. Zomboti Ottó csillagász és dr. Gyulai Iván ökológus. Rendszeresen együttműködünk fiatal topolyai szakemberekkel is. A témák évről évre széleskörűek: a gyakorlati természetvédelem, az egészséges táplálkozás, környezetvédelem, a rovarok szaporodása, védett növényfajok, stb.

A téli előadássorozat szervezésében az utóbbi években remek partnernek bizonyult a topolyai Művelődési Ház. A problémákat illetően szólni kell a már krónikus pénzhiányról és a közönségszervezés gondjairól.