Keskenylevelű kőris (Fraxinus angustifolia)

Keskenylevelű kőris (Photo: Sihelnik József)

Keskenylevelű kőris (Photo: Sihelnik József)

A keskenylevelű kőris 25-30 méteres magasságot is elérő lombhullató fafaj, mely idősen szélesebb, míg fiatalon keskeny kúp formájú lombkoronával pompázik. Kérge 20-25 éves korban elveszti simaságát, és a barnásszürke héjkéreg nemcsak hosszanti, hanem keresztirányban is sűrűn repedezik. Vesszői sötét- vagy olajzöld színűek, fénylők, a paraszemölcsök kerekdedek, a levélripacsok keskenyek. Rügye vöröslő sötétbarna. Virágzata egyszerű fürtvirágzat. A 15-25 cm hosszú, 7-13 lándzsás, kihegyezett levélkéből álló összetett leveleiben a levélkék ékvállúak, a szélük elálló fűrészfogú. A levelek fonákja kopasz. Az egyébként sötétzöld színű levelek alkotta lombozat ősszel sárgára vagy ibolyásvörösre színeződik. Termése szárnyas lependék termés, melynek csúcsa kerekded.

A keskenylevelű kőris fényigényes növény. Talajtípusra egyáltalán nem érzékeny. Elviseli a rövid ideig tartó szárazságot, de nedves talajban érzi igazán jól magát. Alfaja a Vajdaságban is előforduló magyar vagy pannon kőris.

Jól viseli a városi klímát, parkfának, szoliternek, valamint utak fásítására is ültethető. Vidékünkön a kocsányos tölgyhöz hasonlóan elsősorban az öreg parkokban találhatóak idősebb példányai, ám találkozhatunk vele a lakott területeken kívül is, elsősorban az alacsonyabban fekvő terültek facsoportjaiban. Nem védett fafaj.

Sihelnik József

‹‹‹ vissza