Köszönjük a baglyok számára felajánlott fenyőket!

A Topolya központjában található erdei fülesbagoly telelőhely igen nagy jelentőséggel bír a baglyok számára, éppen ezért rendkívül fontos megőrzése és védelme, hiszen már közel három évtizede rendszeresen használják e telelőhelyet.

Faültetés közben (Photo: Sihelnik Ágnes)

Faültetés közben (Photo: Sihelnik Ágnes)

Az Arcus Környezetvédő Egyesület 2016 és 2017 decemberében felhívást tett közzé, hogy mindazok, akik karácsonyra gyökeres fenyőt vásároltak, ám nincs módjuk kiültetni kertjükbe, ajánlják fel a baglyok telelőhelyének fásítására. Az akció híre sokakhoz eljutott, így mindkét felhívás alkalmával érkeztek felajánlások. E facsemeték a Vajdasági bank melletti térre került, a baglyok által leginkább kedvelt helyre. Reményeink szerint az alapos gondozásnak köszönhetően mindegyikük felnőhet, és a jövőben majd használhatják őket a baglyok nappali pihenőjük idején.

A Topolya Helyi Közösség támogatásának köszönhetően négy ezüstfenyőt és két közönséges nyírt sikerült vásárolnunk 2016 decemberében, illetve a karácsonyi időszakot követően lakossági felajánlásokból további két ezüst- és egy lucfenyőhöz jutottunk. Ezekért köszönettel tartozunk Vitomirov Dimitrinek, Lekić Mirjanának és Krizsán Tibornak! Ezen facsemeték 2017. február 16-án lettek kiültetve végleges helyükre, mivel korábban az igen erős fagy miatt erre nem volt mód. A tavaly év végén ismét közzétett felhívásunkra idén már összesen 23 fa érkezett, melyek között több erdei és fekete fenyő, illetve két ezüst- és egy lucfenyő volt. A felajánlásokért ezúton mondunk köszönetet Homogyi Arnoldnak, Miklós Erikának, Pozsár Ámornak, Csernai Csabának és Savić Mladennak! Az idei enyhe télen alkalmunk nyílt már január 14-én kiültetni az összes felajánlott facsemetét. A fák ültetését úgy tavaly, mint idén egyesületünk aktivistái, valamint az egyesülettel szimpatizáló helyi lakosok végezték.

Szóljon hozzá!