Mocsári teknős (Emys orbicularis)

Mocsári teknős (Photo: Sihelnik József)

Mocsári teknős (Photo: Sihelnik József)

A mocsári teknős páncéljának hossza körülbelül 20 centiméter. A páncél lapított, ovális, hátrafelé enyhén kiszélesedik. A nőstények páncélja valamivel kerekebb és magasabb, mint a hímeké. A haspáncél a hímeknél horpadt, a nőstényeknél lapos. Színe okkersárga, vagy barnás, a pajzshatárok mentén keresztirányú fekete csíkkal. Mind a hátpáncél, mind a fej és a végtagok alapszíne sötét, feketésbarna vagy grafitszürke, olajzöld beütéssel, amelyet mindenütt, de különösen a nyakon és a fejen kisebb nagyobb citromsárga vagy sötétsárga pettyek tarkítanak.

Mocsári teknős (Photo: Sihelnik József)

Mocsári teknős (Photo: Sihelnik József)

Alapvetően vízhez kötött faj, mely elsősorban állóvizek és lassú folyású folyók mentén fordul elő. Kedveli a vízi növényzettel benőtt tavakat, holtágakat, ahol a part felől észrevétlenül napozhat. A vizes élőhelyen kívül azonban nagy szüksége van háborítatlan szárazföldi élőhelyekre is, különösen olyanokra, ahol tojásait lerakhatja. A növényzettel csak mérsékelten borított, laza talajú helyek a legmegfelelőbbek.

Télre az iszapba fúrja magát, de egyes esetekben a vízen kívül ássa be magát a földbe. Ha az időjárás megengedi, korán, már március elején előbújik. Párzása azonban csak áprilisban kezdődik, a nőstények 6-10 tojásukat május végén, júniusban kezdik lerakni. A kis teknősök augusztusban vagy szeptemberben kelnek ki. Mindenféle állati eredetű táplálékot elfogyaszt, amit meg tud fogni, vagy el tud érni, köztük dögöket is. Többnyire vízi gerincteleneket, halakat, kétéltűlárvákat, gőtéket és békákat fogyaszt.

Vidékünkön a Topolyai-tó az egyik legfontosabb és legjelentősebb élőhelye, ám emellett a Krivaja patakban is megtalálható. Fokozottan védett faj.

Sihelnik József

‹‹‹ vissza