Oktató táblák az erdei fülesbagoly telelőhelyek bemutatására

Az erdei fülesbagoly telelőhelyet bemutató tábla

Az erdei fülesbagoly telelőhelyet bemutató tábla

Topolya központjában már több mint húsz éve rendszeresen használt erdei fülesbagoly (Asio otus) telelőhelyet tartunk nyilván, melyet egyre nagyobb érdeklődés övez. Ehhez hasonló, ám valamivel kisebb telelőhely Bácskossuthfalva központjában is található. Az Arcus Környezetvédő Egyesület fennállása óta nagy hangsúlyt fektet a környezeti nevelésre, illetve a lakosság tudományos jellegű tájékoztatására. Ebből kifolyólag kerül megszervezésre évente egy alkalommal a Bagolyles elnevezésű akciónk, melynek fő célja az erdei fülesbaglyok bemutatása, illetve telelőhelyeik megőrzésének ismertetése az érdeklődők számára. Ezen akció kiegészítéseként községünk két legjelentősebb erdei fülesbagoly telelőhelyén oktató táblák kihelyezésére került sor, melyek a telelőhelyek közelében kiváló lehetőséget biztosítanak a lakosság, valamint az idelátogatók további és folyamatos informálásában. Topolya község területén hasonló jellegű táblák még nem találhatóak, ezért kihelyezésük kiemelten fontos környezeti nevelési szempontból is. Témájukat tekintve pedig egyedinek minősülnek vidékünkön, hiszen községünkben ilyen kezdeményezésre még nem került sor.

A táblák állványzatának készítése (Photo: Harkai Ákos)

A táblák állványzatának készítése (Photo: Harkai Ákos)

A táblákon olvashatunk az erdei fülesbagoly jellemzéséről, életmódjáról, táplálkozásáról, élőhelyéről, elterjedéséről, illetve arról, hogy milyen veszélyek fenyegetik a baglyokat, hogyan segíthetünk, ha egy bagolyfiókára találunk valahol, és természetesen a telelőhelyeikről, valamint azok fontosságáról. Összesen négy ilyen tábla készült, kettő magyar és kettő szerb nyelven, mindegyik angol nyelvű összefoglalóval kiegészítve, melyek Topolyán és Bácskossuthfalván kerültek kihelyezésre.

A táblák kihelyezése a topolyai telelőhelynél (Photo: Edita Suturović)

A táblák kihelyezése a topolyai telelőhelynél (Photo: Edita Suturović)

A táblák elkészítését és dekoratív faállványzatuk anyagköltségét pályázat útján a Magyar Nemzeti Tanács támogatta. A táblákon olvasható szöveget egyesületünk szakemberei állították össze, faállványzatukat pedig önkénteseink készítették és helyezték ki mindkét helyszínen. Elsőként a topolyai telelőhelyhez kerültek ki a táblák, mégpedig a Vajdasági bank előtti parkos részre, ahol igen jelentős a gyalogosan közlekedők száma. E táblák hivatalos átadására 2016. szeptember 27-én került sor, melyre egy iskolai csoport is ellátogatott, illetve több médiaháztól érkeztek tudósítók. Mindeközben már a bácskossuthfalvi telelőhelynél is folytak az előkészületek, és végül október első felében ott is felállításra került minkét tábla. Az ottani helyszínt tekintve az öreg lucfenyő sor két oldalára elhelyezett táblák igen dekoratív látványt nyújtanak a falu néhány éve felújított színházának közvetlen közelében. A hivatalos átadás itt 2016. november 12-én került megtartásra, melyen a helyi általános iskola biológia tanára által vezetett lelkes kis csoport jelent meg. Külön élmény volt, hogy november lévén már igen szép számban tartózkodtak erdei fülesbaglyok a telelőhelyen, melynek köszönhetően minden résztvevő meglehetősen közelről láthatta az ágak között pihenő madarakat.

A táblák kihelyezése a bácskossuthfalvi telelőhelynél (Photo: Harkai Ákos)

A táblák kihelyezése a bácskossuthfalvi telelőhelynél (Photo: Harkai Ákos)

Fontos hangsúlyozni, hogy a kihelyezett tábláknak köszönhetően az érdeklődők az év bármely napján olvashatnak az erdei fülesbagolyról, telelőhelyeiről, azok fontosságáról, valamint a baglyok védelméről. Legjelentősebb eredménynek viszont egyértelműen az minősül, hogy a táblák rövid, de tömör szövegének köszönhetően sok hasznos információra tehetnek szert az olvasók, melynek következtében tovább erősíthető a baglyok pozitív megítélése. Ilyen formában pedig egyféle környezeti nevelés, illetve tudományos célú ismeretterjesztés valósul meg. A telelőhelyek további védelme szempontjából is nagyon jelentős, hogy minél több ember olvassa a táblákat, hiszen ennek fontosságát megértve könnyebben valósíthatunk meg különböző védelmi intézkedéseket a jövőben.

A táblák hivatalos átadása a topolyai telelőhelynél (Photo: Edita Suturović)

A táblák hivatalos átadása a topolyai telelőhelynél (Photo: Edita Suturović)

A táblák kihelyezését követően azonnal nagy volt az érdeklődés irántuk, mely általánosan elmondható mindkét helyszín esetében. A baglyok életében persze e történések ellenére alapvetően semmi sem változott, ugyanúgy zajlanak mindennapjaik, ahogyan a korábbi években. Idén a telelő állomány kisebb számú, mindez a gyengébb költési sikernek tudható be, ám elképzelhető, hogy északabbról is kevesebben érkeztek az itteni telelőhelyekre. Általában november végére, december első felére éri el a baglyok példányszáma a maximumát, mely az idei évben sem történt másképp. A topolyai telelőhelyen jelenleg 70-80 példány tartózkodik, míg Bácskossuthfalván ennél szerényebb, 40-50 madár.


A táblák elkészítését támogatta:

Magyar Nemzeti Tanács

Szóljon hozzá!