Sasszinkron 2023

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve 2004 óta szervezi meg a Sasszinkront, a Magyarországon telelő ragadozó madarak éves számlálását. A felmérés során a sasok mellett valamennyi nappali ragadozómadár-faj és a túzok egyedeit is számba veszik a szakemberek. A 2023-as esztendőben január 13-a és 15-e között kellett elvégezni a ragadozó madarak számlálását, illetve január 17-ig leadni az eredményeket.

Egerészölyv fióka (Photo: Sihelnik József)

Egerészölyv fióka (Photo: Sihelnik József)

A sastelelőhelyek egységes módszertannal és egy időben történő, úgynevezett „szinkron” felméréséhez az Európai Unió által támogatott PannonEagle LIFE projekt keretében 2018-ban a Magyarországgal határos országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak, így az idei évben a legjelentősebb telelőhelyek ellenőrzésére az egész Kárpát-medencében ugyancsak sor került.

Az Arcus Környezetvédő Egyesület Ornitológiai Szakcsoportjának madarászai 2022-ben csatlakoztak a nemzetközi szintű ragadozó madár felméréshez. Idén, január 14-én került felmérésre a Topolyától északra eső területrész, mely magába foglalja a Topolyai-tó jelentős részét, valamint a Krivaja patak völgyrendszerét Györgyénig és Nagyfényig.

Az általunk vállalt területen a felmérés szempontjából jelentős fajok a következők voltak: egerészölyv (Buteo buteo) 26 pld., kékes rétihéja (Circus cyaneus) 7 pld., vörös vércse (Falco tinnunculus) 3 pld., karvaly (Accipiter nisus) 2 pld., kerecsensólyom (Falco cherrug) 2 pld. és rétisas (Haliaeetus albicilla) 1 pld. Összességében tehát 6 faj, 41 példánya került feljegyzésre.

Szóljon hozzá!