Tarka sáfrány (Crocus reticulatus)

Tarka sáfrány (Photo: Sihelnik József)

Tarka sáfrány (Photo: Sihelnik József)

A tarka sáfrány 4-10 cm-es, kora tavaszi vadvirágunk. Tőlevelei, hasonlóan a többi sáfrányfajhoz, keskeny-szálasak, a középéren hosszanti fehéres csíkkal. A lepel hattagú, de nem túl ritka a rendhagyó, ennél nagyobb lepelszám sem. Cimpái hegyesedők, színük a fehértől a liláig változó. A külső lepelcimpák hátán három erőteljes (ritkán halvány), ibolyás csík húzódik. A csúcsán három hasábra ágazó bibe színe a halványsárgától a sötétvörösig változhat. Termése toktermés.

Tarka sáfrány (Photo: Sihelnik József)

Tarka sáfrány (Photo: Sihelnik József)

Közvetlenül hóolvadást követően, február közepétől március második feléig, végéig virágzik. Inkább mészkedvelő növény, így löszgyepek, homokpuszták, homoki rétek, száraz tölgyesek, homoki tölgyesek és akácosok virága. Előfordulását tekintve pontusi-(mediterrán) flóraelem. Vidékünkön még állománya jelentős, ám kizárólag a Krivaja patak völgyhálózatában maradt fenn.

Igen jellegzetes növényfaj. A vele azonos élőhelyeken, de később nyíló madártejfajok (Ornithogalum spp.) levelei szintén fehéres csíkot viselnek, így ezekkel, kizárólag levél alapján esetlegesen összetéveszthető. Szerbiában nem védett, de védendő faj.

Sihelnik József

‹‹‹ vissza