Zöld levelibéka (Hyla arborea)

Zöld levelibéka (Photo: Sihelnik József)

Zöld levelibéka (Photo: Sihelnik József)

A zöld levelibéka a békák rendjébe és a levelibékafélék családjába tartozó kétéltűfaj. 3-5 cm nagyságú béka, melynek mellső lábain 4, míg a hátsókon 5 tapadókorongos ujj található. A hímek külső hanghólyaggal rendelkeznek. Hátszíne a csillogó fűzöldtől a fehéres szürkén át egészen az olajbarnáig terjedhet, környezetétől és fizikai állapotától függően. Brekegését, melyet a torokzacskónak is nevezett külső hanghólyagjával erősít, elsősorban a tavaszi, szaporodási időszakban lehet hallani. Területjelző hangjára azonban késő őszig is felfigyelhetünk.

Zöld levelibéka (Photo: Harmati Nóra)

Zöld levelibéka (Photo: Harmati Nóra)

Általánosan elterjedtnek mondható, elsősorban vizes élőhelyek környékén, nádasokban, füzesekben, cserjésekben figyelhetjük meg. Jól mászik, amiben segítik tapadókorongjai és has-, valamint toroktájékának ragadós váladéka. Egyetlen békafajunk, mely képes órákon keresztül is a tűző napon a kiszáradás veszélye nélkül a leveleken nézelődni, vadászni. Mivel a vegetációs időszak java részét a tavak menti cserjések, bokrosok levelin tölti, így érthető, hogy zsákmányát is elsősorban repülő rovarok jelentik. Egy testesebb lepke, vagy légy után akár fél méterre is képes elrugaszkodni a levegőbe.

Topolya környékén viszonylag gyakori, főleg a különböző vizes területeken, ám ezektől távolabb, így a lakott területeken is láthatjuk. Szerbiában fokozottan védett faj.

Vukajlović Pecze Natália

‹‹‹ vissza