Ismét fenyő a baglyoknak

Topolya központjában már közel harminc éve rendszeresen használt erdei fülesbagoly telelőhely található, melyet egyre nagyobb érdeklődés övez. Ide és a bácskossuthfalvi telelőhelyhez 2016 szeptemberében oktató táblák kerültek kihelyezésre, melyeknek köszönhetően mind többen tájékozódhatnak a baglyokkal kapcsolatban.

Erdei fülesbagoly (Photo: John Sutcliffe)

Erdei fülesbagoly (Photo: John Sutcliffe)

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület kiemelten fontosnak tartja vidékünk legjelentősebb erdei fülesbagoly telelőhelyének megóvását és fenntartását, melynek elsődleges és leghatékonyabb módja, ha a Vajdasági bank melletti térre további nyírek és fenyők kerülnek telepítésre. Az előző években itt több fa kiszáradt, így ezek pótlása igen fontos annak érdekében, hogy a baglyoknak a jövőben is biztosítva legyen a teleléshez elengedhetetlen fás terület.

Az elmúlt év decemberében a Topolya Helyi Közösség támogatásának köszönhetően négy ezüstfenyőt és két közönséges nyírt sikerült vásárolnunk, illetve a karácsonyi időszakot követően lakossági felajánlásoknak köszönhetően további három fenyőhöz jutottunk, melyek a Vajdasági bank melletti térre kerültek, a baglyok által leginkább kedvelt helyre. Ezen facsemeték mellett, továbbiak ültetésére is lehetőség van, ezért egyesületünk ismét felhívást tesz közzé, hogy mindazok, akik karácsonyra gyökeres fenyőt vásárolnak, és nincs módjuk kiültetni kertjükbe, ajánlják fel a baglyok telelőhelyének fásítására. Elsősorban lucfenyőt vagy ezüstfenyőt, de természetesen más fenyőféléket is várunk. Nagyon fontos, hogy csak olyan fákat tudunk fogadni, amelyek a karácsonyi időszakban nem voltak közvetlenül meleg, fűtött szobában. Ez azért lényeges, mert ha a melegről kihozzuk a fákat, úgy hősokk érheti őket, melynek következtében a kiültetés nem lesz eredményes.

Mindazok, akik szívesen ajándékoznának fenyőt a baglyoknak, felajánlhatják fáikat a +381-64-94-86-585-ös számon, vagy írjanak nekünk üzenetet honlapunkon keresztül.

Várjuk felajánlásaikat, hiszen minden fa számít!

Szóljon hozzá!