Fenyő a baglyoknak

Topolya központjában már közel harminc éve rendszeresen használt erdei fülesbagoly telelőhely található, melyet egyre nagyobb érdeklődés övez. Az elmúlt év szeptemberében oktató táblák kerültek kihelyezésre a telelőhelyhez, ennek köszönhetően mind többen tájékozódhatnak a baglyokkal kapcsolatban.

Erdei fülesbagoly (Photo: Ali Hermina)

Erdei fülesbagoly (Photo: Ali Hermina)

A topolyai Arcus Környezetvédő Egyesület kiemelten fontosnak tartja vidékünk legjelentősebb erdei fülesbagoly telelőhelyének megóvását és fenntartását, melynek elsődleges és leghatékonyabb módja, ha a Vajdasági bank melletti térre további fenyők kerülnek telepítésre. Az előző években itt több fa kiszáradt, így ezek pótlása igen fontos annak érdekében, hogy a baglyoknak a jövőben is biztosítva legyen a teleléshez elengedhetetlen fás terület.

A fák pótlásának érdekében egyesületünk felhívást tesz közzé, hogy mindazok, akik karácsonyra gyökeres fenyőt vásároltak, és nincs módjuk kiültetni kertjükbe, ajánlják fel a baglyok telelőhelyének fásítására. Elsősorban lucfenyőt vagy ezüstfenyőt, de természetesen más fenyőféléket is várunk. Nagyon fontos, hogy csak olyan fákat tudunk fogadni, amelyek a karácsonyi időszakban nem voltak közvetlenül meleg, fűtött szobában. Ez azért lényeges, mert ha a melegről kihozzuk a fákat, úgy hősokk érheti őket, melynek következtében a kiültetés nem lesz eredményes.

Mindazok, akik szívesen ajándékoznának fenyőt a baglyoknak, felajánlhatják fáikat a +381-64-94-86-585-ös számon, vagy írjanak nekünk üzenetet honlapunkon keresztül.

Várjuk felajánlásaikat, hiszen minden fa számít!

Szóljon hozzá!