Gyülekeznek az erdei fülesbaglyok a topolyai telelőhelyen

Szeptember végétől egyre több erdei fülesbagoly jelenik meg a telelőhelyeken, így október második felére már szép számban figyelhetjük meg a telelő madarakat. A topolyai telelőhely közel három évtizede rendszeresen használt, ahol az Arcus Környezetvédő Egyesület szakemberei 13 éve kísérik figyelemmel a baglyok állományát. A folyamatos monitorozás október és március között zajlik, melynek keretében idén első ízben október 26-án történt a számlálás. Ez alkalommal már 76 erdei fülesbagoly tartózkodott a telelőhely teljes területén, ami igen jónak számít ebben az időszakban. A baglyok száma az elkövetkezendő hetekben folyamatosan nőni fog, átlagosan december első feléig, amikorra akár 150 példánynál is többet számlálhatunk a topolyai telelőhelyen.

A gyógyszertár tetejére zuhant nyír (Photo: Sihelnik József)

A gyógyszertár tetejére zuhant nyír (Photo: Sihelnik József)

Sajnos az október 29-i viharban a jelenlegi Goodwill Gyógyszertár udvarában található nagyméretű, idős közönséges nyír főága kettétört. Ezzel a háromágú fa egyetlen megmaradt ágát tudják csak használni a baglyok, ugyanis egy ág már korábban leszakadt, törzse pedig elhalt. Egyesületünk igyekszik mindent megtenni, hogy a gyógyszertár tetejére zuhant fa által az épületben okozott károk felmérése és a fa elszállítása után minél hamarabb az udvarban újabb nyírek legyenek ültetve. Ez mindenképp fontos annak érdekében, hogy a baglyok által egyik leginkább kedvelt helyen a jövőben is legyen pihenésre alkalmas hálófa.

A topolyai és a bácskossuthfalvi telelőhelyekre 2016 őszén oktató táblák kerültek kihelyezésre, melyek sok hasznos információval szolgálnak az erdei fülesbaglyokkal kapcsolatban. A táblák közelében mindkét telelőhelyen baglyok megfigyelésére is lehetőség nyílik, tehát aki még nem kereste fel e helyeket, egy rövid séta alkalmával érdemes ellátogatnia a táblákhoz.

Szóljon hozzá!