I opet – jelka za sove

U centru Bačke Topole nalazi se zimovalište koje sove utine koriste već skoro trideset godina i za koje vlada sve veće interesovanje. Pored pomenutog i uz zimovalište u Staroj Moravici, u septembru 2016. godine postavljene su edukativne table, zahvaljujući kojima se sve veći broj ljudi informiše o utinama.

Sova utina (Photo: John Sutcliffe)

Sova utina (Photo: John Sutcliffe)

Ekološko društvo ”Arkus” iz Bačke Topole smatra veoma važnim da se u okolini najznačajnije zimovalište utina sačuva i održava, a najefikasniji način za to bio bi nastavak sadnje četinara i breza na zelenim površinama pored Vojvođanske banke. Na ovom prostoru nekolicina stabala se osušila tokom prethodnih godina, tako da je nadomeštanje izgubljenog drveća veoma bitno da bi se u budućnosti osigurao opstanak zimovališta, a time i samih sova.

U decembru prošle godine zahvaljujući podršci Mesne zajednice Bačka Topola obezbeđena su sredstva za kupovinu četiri srebrne jele i dve breze, odnosno, zahvaljujući našim sugrađanima koji su posle božićnih i novogodišnjih praznika poklonili svoje jelke sovama, obezbeđene su još tri sadnice četinara. Sve sadnice su posađene na sovama omiljeno mesto, tj. na zelenu površinu pored Vojvođanske banke. Pored ovih mladica ima mesta za nove sadnice, čime se otvara mogućnost za nastavak sadnje drveća, tako da ED ”Arkus” opet upućuje poziv svima koji za božićne i novogodišnje praznike planiraju da kupe jelku sa busenom, a nemaju gde da je zasade posle praznika, da doniraju svoju jelku za obnavljanje zimovališta. Prvenstveno očekujemo da to budu smreke ili srebrne jele, ali rado ćemo primiti i druge vrste četinara. Važno je napomenuti da ćemo moći prihvatiti samo one jelke koje nisu bile u jako zagrejanim prostorijama. Ovo je važno zbog toga što će jelka doživeti temperaturni šok ako je iz zagrejane prostorije naglo iznesemo na hladnoću, pa se takvo drvo, nažalost, neće primiti prilikom sadnje.

Svi koji žele da poklone svoju jelku sovama, mogu da nam se obrate na broj telefona: +381-64-94-86-585, ili da nam napišu poruku putem našeg sajta.

Srdačno vas očekujemo da nam se pridružite u ovoj akciji, jer – svako drvo je važno!

Podelite sa nama Vaše mišljenje