Međunarodni likovni konkurs

Ekološko društvo “Arkus“ iz Bačke Topole poslednjih nekoliko godina raspisuje likovni konkurs povodom Dana planete Zemlje, na različite teme iz oblasti poznavanja i zaštite prirode. Prethodnih godina je pristigao veliki broj radova iz zemlje i inostranstva, tako da se zbog velikog interesovanja i ove godine raspisuje Međunarodni likovni konkurs za učenike osnovnih škola. Glavni cilj konkursa je upoznavanje mladih sa živim svetom koji nas okružuje, njihovim značajem i načinima zaštite. Konkurisati mogu učenici iz cele Srbije, a očekujemo i radove iz inostranstva.

Njivski različak (Photo: Sihelnik József)

Njivski različak (Photo: Sihelnik József)

Centralna tema ovogodišnjeg konkursa je njivski različak i njegovo stanište. Njivski različak je nekada, zajedno sa bulkom, žavornjakom, letnjim gorocvetom i (sada već zakonom zaštićenim) kukoljem, svojom karakterističnom bojom pružao živopisan izgled oranica. Bio je rasprostranjen i čest u celoj Centralnoj Evropi. Intenziviranje poljoprivredne proizvodnje, kao i sve veća upotreba herbicida, primetno su potisnuli različak sa njegovih staništa, što ovu temu čini aktuelnom. Različak je jednogodišnja biljka koja spada u porodicu glavočika. Uglavnom raste po obodu njiva pod pšenicom i raži, na zaparloženom zemljištu i suvljim livadama. Ima tanku razgranatu stabljiku, pokrivenu dlačicama koje joj daju sivkastozelenu boju. Listovi u prizemnom delu biljke su perasto režnjeviti, a pri vrhu su lancetasti. Valjkasta stabljika i listovi pokriveni su jedva uočljivom „paučinom”. Na vrhu stabla i grana obrazuju se glavičaste cvasti, sa slobodnim cevastim cvetovima modro-plave boje. Cveta od maja do septembra. Cvetove različka su u prošlosti koristili za dobijanje boje, a sama biljka je poznata i po svojoj lekovitosti.

Detalji konkursa

Vrsta konkursa: likovni konkurs

Uzrasne grupe učesnika: učenici osnovne škole u tri uzrasne grupe I-II, III-IV i V-VIII razred.

Likovni radovi se mogu izvesti u bilo kojoj likovnoj tehnici primerenoj uzrastu na listovima bloka za likovno veličine koja se koristi za uzrasne grupe obuhvaćene konkursom. Očekujemo radove koji prikazuju njivski različak ili njegovo stanište.

Učesnici mogu konkurisati i samostalno, tj. nezavisno od obrazovne ustanove.

Opšti uslovi slanja konkursnih radova

Jedan učesnik konkursa može poslati samo jedan rad. Na poleđini konkursnog rada obavezno je navesti sledeće podatke:

– naslov rada

– ime i prezime autora

– uzrast autora i razred koji pohađa

– konktakt podatke autora ili njegovih roditelja/staratelja (obavezno broj telefona i e-mail adresu)

– ime nastavnika (ako je učestvovao u pripremi konkursnog rada)

– naziv škole koju autor pohađa

Način slanja konkursnih radova

Radove je obavezno poslati poštom na sledeću adresu: Ekološko društvo ”Arkus”, 24300 Bačka Topola, Školska 2, Srbija.

Rok za slanje radova, odnosno, krajnji datum za predaju na pošti je subota, 28. mart 2020. godine.

Slanjem svojih radova na konkurs autori se odriču autorskih prava i saglasni su da organizator konkursa nagrađene radove javno prikaže putem izložbe i publikovanja, a lične podatke autora upotrebi isključivo za potrebe konkursa. Žiri neće razmatrati radove sa nepotpunim podacima, kao ni radove poslate nakon naznačenog roka.

Pristigli radovi se ne vraćaju autorima!

Objavljivanje rezultata konkursa i dodela nagrada

Pristigle radove će pregledati i oceniti stručni žiri. U svakoj kategoriji biće proglašena tri najbolja rada, a autori nagrađeni prigodnim knjigama. U slučaju da se neki od pristiglih radova naročito ističe, žiri može dodeliti i posebnu nagradu.

Od radova pristiglih na likovni konkurs biće priređena izložba u Bačkoj Topoli, u izložbenoj sali Doma kulture. Otvaranje izložbe i svečana dodela nagrada održaće se u ponedeljak, 20. aprila 2020. godine, sa početkom u 18 časova. Izložba će biti otvorena od 20. do 30. aprila 2020. godine.

Očekujemo veoma kreativne radove.


G l a v n i   p o k r o v i t e l j i

Opštinska uprava Bačka Topola

—–

Dom kulture opštine Bačka Topola

One thought on “Međunarodni likovni konkurs

  1. Pingback: Нацртани свет | Био-блог

Podelite sa nama Vaše mišljenje