Sat za našu planetu 2018

Zahvaljujući WWF-u (Svetski fond za prirodu) u Australiji, grad Sidnej je 2007. godine bio inspirisan da svoju podršku u borbi protiv klimatskih promena pokaže u prvoj akciji Sat za našu planetu.

Sat za našu planetu 2017 - Bačka Topola 20:29 (Photo: Sihelnik József)

Sat za našu planetu 2017 – Bačka Topola 20:29 (Photo: Sihelnik József)

Odziv je bio neočekivano veliki jer su svi (deca, direktori, vlada) odjednom shvatili da imaju moć da utiču na promene u svetu u kome žive. Već u martu 2007. godine je 2,2 miliona ljudi i preko 2000 preduzeća u Sidneju ugasilo svetlo na sat vremena u znak podrške borbi protiv klimatskih promena. Poruka svetu je bila veoma jasna: klimatski izazovi sa kojima se suočava naša planeta su toliko veliki da se promena mora desiti na globalnom nivou.

Od tada, pa do danas, Sat za našu planetu je postao globalni godišnji događaj. Akcija se organizuje krajem marta, što se približno poklapa sa ravnodnevnicom, jer je tada većina gradova u mraku dok se akcija „kreće” oko Zemlje.

Sat za našu planetu 2017 - Bačka Topola 20:30 (Photo: Sihelnik József)

Sat za našu planetu 2017 – Bačka Topola 20:30 (Photo: Sihelnik József)

Prošle godine akciji se pridruzilo oko 7000 gradova iz 178 zemlje, uz više stotina miliona pojedinaca sa svih 7 kontinenata. Sat za našu planetu u Srbiji se održava po deseti put uz ostvaren prošlogodišnji rekord, 91 gradova i opština, 168 škola i 80 organizacija civilnog društva učestvovalo je u akciji. Kao i prethodnih godina resorna republička ministarstva, pokrajinski i opštinski sekretarijati, veliki broj organizacija, kompanija, pojedinaca podržali su Sat za našu planetu.

Klasični logo ove akcije „60” simbolizuje 60 minuta tj. vreme trajanja ove akcije. U 2011. godini taj znak se menja u „60+” u cilju da ljudima istakne potrebu da o životnoj sredini treba se starati toku cele godine, a ne samo u tih 60 minuta.

Ekološko društvo “Arkus” ovoj akciji se pridružio 2013. godine. Ove godine naše udruženje u saradnji sa skautskim 33. odredom “Sveti Gerard” i Pozorišnim Klubom “Izlog Ideja” organizuje tu akciju u Bačkoj Topoli.

Centralna manifestacija održaće se 24. marta 2018. godine u 20:30 ispred Crkve Bezgrešne device Marije (velika rimokatolička crkva) čija svetla će biti ugašena na 60 minuta.

Svetla biće ugašena i na drugim mestima u gradu, a pored toga posetioce čeka bogat zabavni program.

Program:

20:30 – Isključenje rasvete (Crkva Bezgrešne device Marije- velika rimokatolička crkva i Pozorišni Klub “Izlog Ideja”)
20:30-21:30 – Manifestacija Sat za našu planetu ispred Crkve Bezgrešne device Marije

Pozivamo građane da nam se pridruže ispred crkve ili učestvuju u akciji tako što isključe nepotrebnu rasvetu u svojim domovima na 60 minuta!

Zahvaljujemo se na saradnji:

Rimokatoličkoj crkvenoj opštini

Plakat – Sat za našu planetu 2018 (.pdf)

Podelite sa nama Vaše mišljenje