Zahvaljujemo se na poklonjenim jelkama za sove

Sove utine već skoro trideset godina koriste zimovalište u centru Bačke Topole, koje je veoma značajno za ovu vrstu sove. Da bi zimovalište opstalo neophodno je redovno održavanje, kao i to da ga svako od nas čuva na svoj način.

Akcija sadnje drveća (Photo: Sihelnik Ágnes)

Akcija sadnje drveća (Photo: Sihelnik Ágnes)

Ekološko društvo ”Arkus” je u decembru 2016. i 2017. godine uputilo poziv svima koji su za novogodišnje praznike kupili jelku sa busenom, a nisu imali prostor gde da je zasade posle praznika, da je poklone sovama, odnosno da na taj način pruže svoj doprinos u očuvanju zimovališta utine. Vest o ovoj akciji se brzo raširila, tako da je bilo odziva u oba navrata. Sadnice četinara su zasađene na sovama omiljenom mestu – na zelenoj površini pored Vojvođanske banke u Bačkoj Topoli. Uz pravilnu negu, sve sadnice imaju šansu da se prime i da jednog dana izrastu u drveće koje će u budućnosti sove koristiti za dnevni odmor tokom zime.

Zahvaljujući donaciji Mesne zajednice Bačka Topola, u decembru 2016. godine kupljene su četiri srebrne jele i dve bele breze, a posle novogodišnjih praznika naši sugrađani su donirali još dve srebrne jele i jednu smreku. Sadnice su donirali Vitomirov Dimitri, Lekić Mirjana i Križan Tibor, kojima se ovim putem zahvaljujemo na pomoći. Zbog veoma hladne i oštre zime nije bilo mogućnosti da se sadnice zasade pre 16. februara 2017. godine. U decembru protekle godine ponovo smo uputili poziv za doniranje jelki za sove i ovog puta je stiglo 23 sadnice, među kojima su najviše bili zastupljeni crni i beli bor, uz dve srebrne jele i jednu smreku. Ovom prilikom zahvalnost dugujemo Homođi Arnoldu, Mikloš Eriki, Požar Amoru, Černai Čabi i Savić Mladenu. Pošto je ovog puta zima bila blaga, prilika za sadnju se ukazala već 14. januara 2018. godine, kada su zasađene sve prispele sadnice. Kao i prethodnog puta, sadnju su obavili aktivisti ED ”Arkus” uz dragocenu pomoć i podršku sugrađana.

Podelite sa nama Vaše mišljenje