Aktivna zaštita kukuvija

Ornitološka sekcija Ekološkog društva „Arkus“ započela je projekat zaštite kukuvija na teritoriji opština Bačka Topola i Mali Iđoš 1.1.2008. godine. Ovaj projekat ima zadatak da proceni brojno stanje kukuvija (Tytoa alba) u ovim opštinama, da sačuva tu brojnost i obezbedi opstanak vrste. Ovaj projekat takođe obuhvata i obližnja sela i salaše susednih komšijskih opština.

Prvi korak je bio procena staništa kukuvija na teritoriji koju obuhvata ovaj projekat i tek posle toga je izrađena konačna strategija za zaštitu ovih ptica. Prve na redu su bile crkve, salaši kao i dvorišta većih gazdinstava, na ovim mestima se istraživao broj i prisutnost s obzirom da su u ovim predelima ova mesta najprivlačnija za kukuvije i predstavljaju potencijalna mesta za njihovo gnežđenje. Na ovim mestima primećena je i pogodnost za gnežđenje drugih ugroženih vrsta (slepi miševi) koja su iz različitih razloga zatvorena koja se ovim prilikama ponovo otvaraju i formiraju uslovi za gnežđenje istih. U akcijama zaštite na ovim mestima je postavljeno preko deset sanduka (kutija) idealnih za gnežđenje kukuvija, oni su uglavnom postavljeni na crkvenim tavanima, na salašima u ambarima i na tavanima različitih zgrada koje su u sklopu gazdinstava.

Projekat se ne bavi isključivo zaštitom kukuvija već se procenjuje i brojnost još jedne vrste koja se može naći na ovim mestima i njihovoj okolini a to je kukumavka (Athene noctua) . Na terenu ne izostaje ni procena brojnog stanja sove utine (Asio otus) kao i veoma retkog ćuka (Otus scops). Ove ptice se takođe, kada ima mogućnosti za to (npr. mlade ptice), prstenuju, ovim potezom se dobijaju informacije o tome kuda se kreću, koliku teritoriju nadleću (na kolikoj teritoriji se hrane), starost i druge korisne informacije.

Mesta koje obuhvata ovaj projekat obilaze se jednom godišnje u cilju osvežavanja i prikupljanja novih podataka. Projekat se odvija pod vođstvom stručnjaka.