Međunarodni likovni konkurs

Ekološko društvo “Arkus“ iz Bačke Topole poslednjih nekoliko godina raspisuje likovni konkurs povodom Dana planete Zemlje, na različite teme iz oblasti poznavanja i zaštite prirode. Prethodnih godina je pristigao veliki broj radova iz zemlje i inostranstva, tako da se zbog velikog interesovanja i ove godine raspisuje Međunarodni likovni konkurs za učenike osnovnih škola. Glavni cilj konkursa je upoznavanje mladih sa živim svetom koji nas okružuje, njihovim značajem i načinima zaštite. Konkurisati mogu učenici iz cele Srbije, a očekujemo i radove iz inostranstva.

Modrovrana (Photo: Szekeres Levente)

Modrovrana (Photo: Szekeres Levente)

Tema ovogodišnjeg konkursa je modrovrana i njeno stanište. Važnost i aktuelnost ove teme pokazuje činjenica da je modrovrana vrsta koja se u celoj Evropi bori za opstanak, jer je veliki deo njenih staništa čovek veoma izmenio ili uništio. Poslednjih decenija, brojnost populacije modrovrane se drastično smanjila na celoj teritoriji rasprostranjenja. U Vojvodini je početkom dvehiljaditih godina brojnost modrovrane pala ispod dvadeset gnezdećih parova. U cilju očuvanja preostalih jedinki, kao i povećanja brojnosti populacije, na inicijativu jedne nevladine organizacije pokrenut je program zaštite modrovrane. Rezultati programa zaštite nisu izostali. Zahvaljujući postavljanju veštačkih duplji za gnežđenje na odgovarajućim lokalitetima, na severu Vojvodine brojnost modrovrane je značajno porasla. Ohrabrujući rezultati doveli su do toga da se programu zaštite modrovrane pridruži više vojvođanskih nevladinih organizacija i zahvaljujući njihovoj saradnji povećana je teritorija obuhvaćena programom zaštite. Program aktivne zaštite doveo je do toga da se trenutno na teritoriji Vojvodine gnezdi više od 400 parova modrovrane, odnosno, da se modrovrana počela gnezditi i na severu uže Srbije. Modrovrana je lako uočljiva ptica, veoma živih i upadljivih boja. Glava, vrat i trbušni deo tela su sjajne zelenkastoplave boje; ramena i leđa su rđasto braon boje, obod krila i kljun su crni, a noge žute. Živi prvenstveno na drvećem prošaranim ravničarskim livadama i pašnjacima. Gnezdi se jednom godišnje, od maja do jula, uglavnom u dupljama usamljenog i ostarelog drveća. U ishrani su najčešće zastupljeni krupni insekti, ali povremeno lovi i sitnije kičmenjake. Modrovrana je ptica selica, veoma dugu migraciju započinje krajem leta ili početkom jeseni. Zimu provodi u južnoj i istočnoj Africi.

Detalji konkursa

Vrsta konkursa: likovni konkurs

Uzrasne grupe učesnika: učenici osnovne škole u tri uzrasne grupe I-II, III-IV i V-VIII razred.

Likovni radovi se mogu izvesti u bilo kojoj likovnoj tehnici primerenoj uzrastu na listovima bloka za likovno veličine koja se koristi za uzrasne grupe obuhvaćene konkursom. Očekujemo radove koji prikazuju modrovranu ili njeno stanište.

Učesnici mogu konkurisati i samostalno, tj. nezavisno od obrazovne ustanove.

Opšti uslovi slanja konkursnih radova

Jedan učesnik konkursa može poslati samo jedan rad. Na poleđini konkursnog rada obavezno je navesti sledeće podatke:

– naslov rada

– ime i prezime autora

– uzrast autora i razred koji pohađa

– konktakt podatke autora ili njegovih roditelja/staratelja (obavezno broj telefona i e-mail adresu)

– ime nastavnika (ako je učestvovao u pripremi konkursnog rada)

– naziv škole koju autor pohađa

Način slanja konkursnih radova

Radove je obavezno poslati poštom na sledeću adresu: Ekološko društvo ”Arkus”, 24300 Bačka Topola, Školska 2, Srbija.

Rok za slanje radova, odnosno, krajnji datum za predaju na pošti je petak, 7. april 2023. godine.

Slanjem svojih radova na konkurs autori se odriču autorskih prava i saglasni su da organizator konkursa nagrađene radove javno prikaže putem izložbe i publikovanja, a lične podatke autora upotrebi isključivo za potrebe konkursa. Žiri neće razmatrati radove sa nepotpunim podacima, kao ni radove poslate nakon naznačenog roka.

Pristigli radovi se ne vraćaju autorima!

Objavljivanje rezultata konkursa i dodela nagrada

Pristigle radove će pregledati i oceniti stručni žiri. U svakoj kategoriji biće proglašena tri najbolja rada, a autori nagrađeni prigodnim knjigama. U slučaju da se neki od pristiglih radova naročito ističe, žiri može dodeliti i specijalnu nagradu.

Od radova pristiglih na likovni konkurs biće priređena izložba u Bačkoj Topoli, u izložbenoj sali Doma kulture opštine Bačka Topola. Otvaranje izložbe i svečana dodela nagrada održaće se u ponedeljak, 8. maja 2023. godine, sa početkom u 18 časova.

Izložba će biti otvorena od 8. do 12. maja 2023. godine.

Očekujemo veoma kreativne radove.


G l a v n i   p o k r o v i t e l j i

Opštinska uprava Bačka Topola

—–

Dom kulture opštine Bačka Topola

Podelite sa nama Vaše mišljenje