Sat za našu planetu 2023

Akcija „Sat za našu planetu” pokrenuta je na inicijativu australijskog ogranka WWF-a (Svetski fond za prirodu) 2007. godine. Tada su u Sidneju pogašena svetla na sat vremena, kako bi se skrenula pažnja na uticaj klimatskih promena.

Sat za našu planetu 2017 - Bačka Topola 20:29 (Photo: Sihelnik József)

Sat za našu planetu 2017 – Bačka Topola 20:29 (Photo: Sihelnik József)

Od tada se svakog marta na sat vremena gasi javna rasveta u većini svetskih metropola. Za samo nekoliko godina „Sat za našu planetu” je od australijske lokalne, prerasla u svetsku akciju, u kojoj učestvuje više od dve milijarde volontera. Ova akcija pokazuje da ljude interesuje zdravlje naše planete, ali i to da su u stanju da nešto učine za planetu.

„Sat za našu planetu” je akcija koja se odvija na svetskom nivou i kojom se pokušava skrenuti pažnja ljudi, preduzeća, ustanova i državnih aparata, na probleme uzrokovane zagađenjem životne sredine i potrošačkim društvom. Akcija se sastoji u tome da učesnici širom sveta, svake godine, poslednje subote u martu, na sat vremena ugase nepotrebno osvetljenje, odnosno različite električne naprave i kućne aparate.

Sat za našu planetu 2017 - Bačka Topola 20:30 (Photo: Sihelnik József)

Sat za našu planetu 2017 – Bačka Topola 20:30 (Photo: Sihelnik József)

Do 2019. godine akcija je sprovođena tako što je ugašeno osvetljenje brojnih, dobro poznatih, građevina i znamenitosti. Uključilo se više od dve milijarde ljudi, ne mareći za generacijske i geografske razlike, jer je svima jedno zajedničko – planeta na kojoj živimo. Vremenom se akciji pridružilo oko 7000 gradova i naselja iz 180 zemalja (i pokrajina), više od 90 glavnih gradova, odnosno, od deset najmnogoljudnijih gradova u svetu akciji se pridružilo devet. Između ostalih, Njujork, Hong Kong, Rio de Žaneiro, London, Peking, Los Anđeles, Moskva, Pariz, Toronto, Sidnej, Najrobi, Dubai. Preko 1600 svetskih znamenitosti utonulo je u mrak, a među njima i: piramide iz Gize, Ajfelov toranj, atinski Akropolj, Bakingemska palata i Big Ben, rimski Koloseum i Empajer Stejt Bilding. „Sat za našu planetu” je 2020. godine prvi put održan onlajn i uprkos situaciji prepunoj izazova, akcija je bila najveća do tada, sa učešćem 190 zemalja, odnosno preko 4,7 milijardi objava na društvenim mrežama.

Sada već tradicionalni logo akcije, broj 60, simbolizuje 60 minuta tokom kojih se želi skrenuti pažnja na važnost zaštite životne sredine. Od 2011. godine logo akcije je dopunjen znakom +, sa ciljem da ljudima istakne činjenicu da se o životnoj sredini treba starati tokom cele godine, a ne samo u tih 60 minuta. Od 2018. godine, pored simboličnog zamračenja tokom 60 minuta, najveća volonterska akcija u svetu skreće pažnju na prirodne vrednosti i potrebu za njihovim očuvanjem, kao i na održivi način života.

„Sat za našu planetu” je prvi put u Srbiji organizovan 2009. godine, da bi se 2019. godine akciji pridružilo 90 gradova i opština, 168 škola i 80 nevladinih organizacija.

Ekološko društvo “Arkus” se deseti put pridružuje akciji „Sat za našu planetu”, zahvaljujući čemu će Bačka Topola ponovo biti deo ovog globalnog pokreta. Ove godine pokret „Sat za našu planetu” poprima novi pravac i nastoji da nas podstakne da svojim postupcima pružimo primer drugima, da za planetu ne brinemo samo tokom ovih sat vremena, već da svakoga dana učinimo nešto za očuvanje prirode i za održivi način života. U skladu sa navedenim, naše udruženje vas poziva da i ove godine mislimo na našu životnu sredinu i prirodu, te da u subotu, 25. marta 2023., od 20:30 na sat vremena ugasimo u našim domovima svo suvišno osvetljenje, odnosno da isključimo sve električne uređaje koji nam u tom trenutku nisu neophodni. Na taj način ćemo podržati napore za očuvanje naših prirodnih vrednosti. Takođe, pozivamo sve da ubuduće, osim ovih šezdeset minuta, učinimo korak više i usvojimo održivi način života.

Ugasimo osvetljenje u našim domovima u što većem broju!

Podelite sa nama Vaše mišljenje