Utine se okupljaju na zimovalištu u Bačkoj Topoli

Od kraja septembra sve se više utina pojavljuje na zimovalištima, tako da se u drugoj polovini oktobra može uočiti znatan broj sova koje su ovde došle da provedu zimu. Utine koriste zimovalište u Bačkoj Topoli već skoro tri decenije, a tokom poslednjih 13 godina stručnjaci Ekološkog društva “Arkus“ prate stanje zimujuće populacije. Monitoring zimovališta se odvija između oktobra i marta meseca, pri čemu je prvo prebrojavanje sova izvršeno 26. oktobra ove godine. Izbrojano je 76 jedinki što se smatra veoma dobrim za ovo doba godine. Broj jedinki će neprestano rasti tokom sledećih nedelja, do prve polovine decembra, kada je na bačkotopolskom zimovalištu moguće izbrojati i preko 150 sova.

Slomljena grana breze pala na krov apoteke (Photo: Sihelnik József)

Slomljena grana breze pala na krov apoteke (Photo: Sihelnik József)

Nažalost, prilikom nevremena koje se desilo 29. oktobra došlo je do oštećenja jednog drveta u sklopu zimovališta. Slomila se jedna od glavnih grana bele breze koja se nalazi u dvorištu Goodwill Apoteke. Radi se o velikom, starom drvetu bele breze od čije je nekadašnje tri glavne grane preostala samo jedna koju sove mogu koristiti. Jedna grana se već ranije slomila, a stablo je u fazi odumiranja. Čim se utvrdi nivo štete nastale na zgradi apoteke i odstrane ostaci drveta, članovi ED “Arkus“ će nastojati da preduzmu sve što je moguće da se u dvorištu apoteke što pre zasade nove sadnice bele breze, jer je važno da se postepeno obnovi deo zimovališta i sovama obezbedi da na njima omiljenom mestu i dalje imaju drveće za spavanje i odmaranje.

Uz zimovališta u Bačkoj Topoli i Staroj Moravici u jesen 2016. godine postavljene su edukativne table, na kojima se nalaze tekstovi sa mnogo korisnih informacija o utinama. U neposrednoj blizini tabli otvara se mogućnost posmatranja sova na zimovalištu, tako da, onima koji još nisu imali prilike, svakako vredi prošetati i pogledati ova mesta.

One thought on “Utine se okupljaju na zimovalištu u Bačkoj Topoli

  1. Pingback: Утине на зимовању | Био-блог

Podelite sa nama Vaše mišljenje